À la Carte! - Freiheit geht durch den Magen

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Trailer 1
Frankreich / Belgien, 2021, 112 min (Alternativ 109 min)

Regie:

Éric Besnard

Besetzung:

Grégory Gadebois, Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe, Guillaume de Tonquédec, Christian Bouillette, Lorenzo Lefèbvre, Marie-Julie Baup (mehr)
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Inhalte(1)

Frankreich 1789. Manceron ist ein begnadeter Koch und arbeitet für den Herzog de Chamfort. Er liebt es, seinem Herrn mit kulinarischen Kreationen die Langeweile zu vertreiben. Und so schwelgt der Adel in Schwanen-Ragout und gebackenen Täubchen. Eines Tages lässt der eigenwillige Küchenchef seine Fantasie spielen und tischt den herzöglichen Gästen eine Köstlichkeit aus der niedrigsten aller Zutaten auf – der Kartoffel. Ein Skandal! Der Koch ist gefeuert. Zurück auf dem heimischen Bauernhof erwartet Manceron nichts als die trübe Aussicht, staubigen Reisenden Bouillon und Brot zu servieren – bis eine geheimnisvolle Frau auf dem einsamen Hof erscheint: Louise will vom Meister in die Kochkunst eingeführt werden. Ihr talentierter, fast sinnlicher Umgang mit wilden Kräutern, Waldbeeren und Trüffeln zieht Manceron in den Bann. Als sich der Herzog für einen Besuch ankündigt, macht sich Louise mit verdächtig großem Einsatz an die Vorbereitungen. Diese Frau scheint mehr als nur ein Geheimnis zu haben. Und während sich die Ereignisse überschlagen, erschafft das ungleiche Paar durch ihren Mut eine Revolution im Kleinen: das erste Restaurant Frankreichs als Ort der Gemeinsamkeit und des Genusses – für alle! (filmladen)

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Kritiken (2)

Necrotongue 

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Englisch I was looking forward to this challenging journey to acquire the historically first Michelin star. However, the final impression fell short of my expectations. The creators did point out the relationship between the nobility and the subjects, but apart from that, everything else seemed naïve. The life of an ordinary person in pre-revolutionary France must have been much more horrifying. It wasn't just about poor people having to steal bread; the problem was that they didn't have anywhere to steal it from, so they often resorted to eating moss, bark, and roots. But they could have cake, right? Sure, there were goods, but someone would have to pay for them to reach their destination. And I couldn't for the life of me figure out where the main character got the means to finance his cooking (especially while leading his social program). However, to maintain the momentum, the creators ignored such minor details. They focused on the story of a pioneering restaurateur and true founding father of the advertising industry, who wasn't afraid to stand up to the upper class and laid the foundations of the Great French Revolution. It wouldn't have been bad if the form hadn't been so weak. / Lesson learned: Say it with a potato. 2*+ ()

angel74 

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Englisch I'm not a fan of movies with cooking as a central theme, but this lightly comedic drama really impressed me and, even though I think that the most important things about it have already been written here, I still can't help but add something. In my opinion, Delicious offers selected dishes that will satisfy not only the body of casual travelers (among whom I count myself), but also their soul. And to add to things, it is also pleasing to the eye. (80%) ()